Illallisia

Hyvät reseptit tahtovat aina hukkua. Huolellisesti suunniteltu illallinen jonkin teeman ympärille on aloitettava aina alusta. Ketä oli kylässä ja mitä olemme tarjonneet. Toivomme, että tämä blogi tuo avun ongelmiin.

maanantaina, helmikuuta 20, 2006

Kreikkalainen menu

Kristiina, Juha

Kreikkalainen menu onnistui kohtalaisesti. Pastasta oli selvästi ylikypsää, mutta se ei haitannut niin paljon, kuin olisi luullut. Sijoitimme korkealaatuiseen parmesaaniin ja uskon, että sijoituksemme pelasti pääruoan ja vei huomion pois ylikypsästä pastasta. Liha oli kaiken kikkailun jälkeen oikein mureaa. Ongelmalliset ruokalajit olivat myös paistetut halloumit ja kickhernepyörykät, joita en saanut pysymään riittävän lämpiminä tarjoiluun asti. Varsinkin halloumi menetti paljon, vaikka se kyllä silti oli maukasta. Ensin ajattelimme tarjota alkupaloiksi pelkkiä kickhernepyöryköitä/pihvejä ja paistettua halloumia, mutta sitten kävimme kuitenkin viime hetkellä hakemasta kaupasta salaattia, kirsikkatomaattia ja sitruunaa, joista teimme pedin, jonka päällä tarjosimme halloumin. Ilman salaattipetiä alkupalamme olisi jäänyt mitättömäksi. Salaattipedissä käytimme rucolaa. Lammaspadan seuraksi ostimme vielä palan patonkia ja ruuan seurana meillä oli Rezinaa sekä kivennäisvettä.


Menu:

· Marinoidut oliivit
· Paistettu halloumia rucolapedillä
· Kikhernepyöryköitä
· Lampaanpaisti tomaatin ja pastan kera
· Sifnoslainen juustopiiras

Reseptit:



Marinoidut oliivit


· 2 1/2 dl öljyä (laatu varallisuuden mukaan)
· 2 rkl rosmariiniä
· 1 rkl juoksevaahunajaa
· 1/2 yksikyntistä valkosipulia (n. 3 tavallista kynttä)
· 1 pieni purkki kivettömiä mustia oliiveja (varallisuuden mukaan esim. Kreikkalaisia)
· 1 pieni purkki jalopenolla täytettyjä vihreitä oliiveja

Työohjeet:
1. Jauha rosmariini huhmareessa hienommaksi. Ei haittaa, jos et saa kovin hienoksi.
2. Valuta oliivit
3. Laita hunaja, rosmariini, murskattu valkosipuli ja öljy mikronkestävään astiaan ja lämmitä hieman (alle 20 sekuntia). Ole todella varovainen, että öljy ei ala kiehua mikrossa.
4. Laita oliivit purkkiin ja kaada lämmin (ei kuuma) öljyseos päälle, niin että oliivit peittyvät. Jos öljyä ei ole tarpeeksi lisää hieman purkista.
5. Anna oliivien marinoitua jääkaapissa 3 päivää. Nosta hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Valuta ennen tarjoilua öljy pois. Älä seisota oliiveja yli ½ tuntia ennen tarjoilua.


Halloumjuustoa rucolapedillä






· 500 g halloumjuustoa
· 1 sitruuna
· 1 rasia (125-250 g)kirsikkatomaatteja
· 2 ruukkua ruocolaa (salaatti)
· 2 rkl öljyä
· ripaus pippuria
· ripaus sokeria

Työohjeet:
1. Liota juustoa vedessä noin 1-2 tuntia, jotta siitä lähtisi liika suola pois
2. Leikkaa suurin osa sitruunasta hyvin ohuiksi viipaleiksi, jätä kuitenkin osa sitruunaa leikkaamatta, jotta voit pirskotella salaatin päälle hieman sitruunamehua.
3. Laita tarjoilulautasen päälle rucolaa, kirsikkatomaatteja, sitruunaviipaleita ripottele päälle hieman sokeria
4. Viipaloi halloumi noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi ja valuta vedestä
5. Laita teflonpannulle aivan vähän öljyä tai ei ollenkaan ja kuumenna pannu
6. Paista halloumiviipaleita pannussa kummaltakin puolelta niin, että niihin tulee ruskeita pilkkuja.
7. Lado paistetut halloumit salaattilautasen keskelle, ripottele päälle hieman sitruunamehuja ja ripaus pippuria.
8. Tarjoile heti. Itse yritin pitää halloumeja kuumana pannulla, jonka olin ottanut pois liedeltä ja päällä oli kansi. Juusto pääsi jähmettymään sisältä, eikä ollut lainkaan niin herkullista kuin heti paistamisen jälkeen.

vinkki:
Käytin ensin valurautapannua jossa oli runsaasti HYVIN kuumaa öljyä. Homma ei toiminut lainkaan. Juusto tarttui kiinni pannuun ja alkoi menettää muotoaan. Kun keskeytin tämän ja siirryin teflonpannuun, niin paistaminen oli todella helppoa.

kommentti:
Hieman "pippurisena" salaatilajikkeena rucola sopii ruokaan erityisen hyvin.



Kikhernepihvit (4 annosta)







· 300 g kikherneitä, joita on liotettu vedessä yön yli
· 7 rkl neitsytoliiviöljyä
· 2 isoa silputtua sipulia
· 1 rkl rouhittua juustokuminaa
· 2 murskattua valkosipulinkynttä
· 2 rkl silputtua tuoretta salvianlehteä
· 4 rkl silputtua sileälehtistä persiljaa
· 1 iso kevyesti vatkattu muna
· 1 dl vehnäjauhoja

Työohjeet:
1. Valuta kikherneet, huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta uudelleen. Kaada ne suureen kattilaan, peitä ne runsaalla kylmällä vedellä ja kiehauta. Kuori vaahtoa veden pinnalta reikäkauhalla, kunnes neste on kirkasta.
2. Laita kansi kattilan päälle ja keitä 1 ¼-1 ½ tuntia tai kunnes kikherneet ovat hyvin pehmeitä. Kun herneet ovat pehmentyneet, ota talteen muutama ruokalusikallinen nestettä, siivilöi herneet ja kaada loput nesteestä pois. Kaada herneet monitoimikoneeseen, lisää 2-3 rkl nestettä ja soseuta herneet sametinpehmeäksi massaksi.
3. Kuumenna 3 rkl oliiviöljyä isossa paistinpannussa, lisää sipulit ja kuullota ne. Lisää juustokumina ja valkosipuli ja sekoita hetken aikaa, kunnes ne alkavat tuokua voimakkaasti. Lisää silputut salvianlehdet ja persilja ja aseta seos sivuun.
4. Kaavi kikhernemassa suureen kulhoon ja lisää muna, jauhot sekä paistettu sipuli- ja yrttiseos. Lisää runsaaist suolaa ja pippuria ja sekoita hyvin. Ota massasta saksanpähkinän kokoinen pallo ja muotoile siitä paksu, pyöreä pikkupihvi tai pyörykkä.
5. Ripottele pyöryköiden päälle hieman vehnäjauhoja. Kuumenna jäljelle jäänyt oliiviöljy isossa paistinpannussa ja kypsennä pyöryköitä, kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita kummaltakin puolelta. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoile kuumana.

vinkkejä:
1. Kostuta käsiäsi hieman, jotta kikhernemassa ei tartu sormiisi muotoillessasi sitä.
2. Jos taikinasi on liian löysää, etkä meinaa saada pyöryköitä pysymään koossa paistamisen ajan, niin esipaista niitä noin 20 minuuttia uunissa.

kommentti:
Muistuttaa hyvin paljon falafel-pyöryköitä. Kreikkalaiset tekevät nämä yleensä pihveiksi, mutta minusta pyörykät oli helpompi paistaa. (Eivätkä nekään aivan helppoja olleet, sillä taikinani oli aivan liian löysää, koska lisäsin vettä kikherneiden soseuttamisvaiheessa liikaa (oikealla määrällä blenderini meni "tukkoon" ja pyöri "tyhjänä").



Lampaanpaisti tomaatin ja pastan kera


· 1 luuton lampaanpaisti (noin 1.2 kg)
· 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa (valkosipuli-)
· ½ dl hyvää oliiviöljyä (extra virgin)
· 5 dl vettä
· 400 g orzopataa tai muuta pastaa, joka näyttää riisin jyviltä
· pippuria ja suolaa maun mukaan
· 50 g vastaraastettua parmesan reggiota (parmesanjuusto paras laatu)
· 50 g suolatonta voita
Marinaadi:
· ½ pulloa valkoviiniä
· 1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli
· 2 rkl jauhettua kuivaarosmariiniä (huhmaressa)
· 2 tl suolaa
· 2 tl pippuria
Lisäksi paistopussi
·

Työohjeet:
1. Sulata uusseelantilanen lampaanpaisti varovasti jääkaapissa noin 2 vuorokautta.
2. Poista paistista kaikki näkyvä rasva ja kalvot. Pilko paisti (pikkupihveiksi noin 1½ tulitikkulaatikon leveys ja pituus). Leikkaa liha syiden vastaisesti.
3. Laita liha paistopussiin ja kaada marinaadiaineksen pussiin. Anna marinointua yön yli.
4. Paista lihaa paistopussissa 100-asteisessa uunissa noin 2½ tuntia, anna jäähtyä yön yli
5. Siivilöi lihan marinaadi pois.
6. Pistä liha paistopussiin tomaatin kanssa. Lisää öljy ja paista noin 2 tuntia 120-asteisessa uunissa.
7. Ota liha-tomaattiseos pois paistopussista ja laita uunivuokaan, jossa tarjoilet sen. Tarkista suola... älä kuitenkaan suolaa kovin paljon, koska parmesan tuo suolaisuutta ruokaa.
8. Laita vuoka uuniin nosta lämpö 150-asteesee. Noin ½ tuntia ennen tarjoilua lisää pasta.
9. Sekoita noin 10 minuutin välein. Lisää tarvittaessa kuumaa (kiehuvaa)nestettä.
10. Juuri ennen tarjoilua lisää parmesan ja sekoita se vuokaan.

kommentti:
Pasta menee helposti ylikypsäksi. Tässä ruokalajissa se ei haittaa niin paljon, kuin yleensä, mutta ei se tässäkään hauskaa ole. Parasta olisi jos voisit testata pastan valmistumista ja tarjoilla ruuan heti kun pasta on sopivaa. Huomioi, että ruoka ei valmistu aivan päivässä, vaan vaatii toimenpiteitä kolmen päivän ajalta.



Sifnoslainen juusto-hunajapiiras


· valmis kaurataikinapohja
· 4 munaa
· 0,5 dl hienoa sokeria
· 1 rkl vehnäjauhoa
· 500 g ricotta- tai mizithrajuustoa
· 4 rkl timjamilla maustettua hunajaa
· ½ tl jauhettua kanelia

Työohjeet:
1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita pelti uuniin kuumenemaan. Aseta taikinapallo hieman jauhotetulle pöydälle, kauli se ohueksi ja peitä sillä läpimitaltaan 25 cm:n kakkuvuoka reunoja myöten. Leikkaa ylimääräinen taikina tarkasti pois,
2. Valmista täyte. Vatkaa munat kulhossa, lisää sokeri ja jauhot ja jatka vatkaamista, kunnes täyte on kuohkeaa. Lisää juusto, hunaja ja puolet kanelista ja vispaa, kunnes ainekset ovat kunnolla sekoittuneet.
3. Kaada juustoseos kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Aseta vuoka kuumalle uunipellille ja paista piirasta 50-60 minuuttia, kunnes se on vaalean kullanruskea. Ota piiras uunista ja ripottele jäljellä oleva kaneli sen päälle, kun se on vielä kuuma.




1 Comments:

Blogger Polkkapossu said...

Retsina ei ole lempiviiniäni, mutta fetan kanssa se toimii kyllä ihan kivasti.

3:10 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home